Głównym założeniem konkursu jest wyłonienie najlepszej dolnośląskiej zupy. Jego celem jest także propagowanie kultury Dolnego Śląska, aby więcej osób mogło się z nią zapoznać i przekonać o jej walorach.
Jeśli chcesz wziąć udział w konkursie, wyślij do 12 czerwca 2023 r. formularz zgłoszeniowy, w którym musisz podać m.in. nazwę zupy oraz składniki, których użyjesz do jej wykonania. Zgłoszenia są przyjmowane zarówno drogą elektroniczną, jak i osobiście w Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju przy ulicy Piastowskiej 13 oraz Miejskiej Bibliotece Publicznej przy Placu Zdrojowym 4A.
Do 14 czerwca 2023 r. trwa głosowanie internautów na najlepszą zupę, które zgłoszą uczestnicy. Głos można oddać bezpłatnie na stronie ckjedlina.pl. Na podstawie głosowania zostanie wyłonionych 10-ciu uczestników, którzy zakwalifikują się do finału - odbędzie się on 25 czerwca 2023 r. W tym dniu muszą oni dostarczyć do Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jedlinie-Zdroju 1 litr ugotowanej zupy. Tam bowiem będzie znajdować się siedziba jury, którzy ocenią przygotowane dania.
W tym roku odbędzie się jubileuszowa, XX odsłona tego wyjątkowego konkursu. Wydarzenie to było wielokrotnie nagradzane za propagowanie dolnośląskich przedsiębiorców oraz całego regionu. Dzięki temu, że festiwal jest organizowany w trakcie wakacji, to mogą w nim uczestniczyć nie tylko mieszkańcy regionu, ale także turyści, którzy chętnie odwiedzają powiat wałbrzyski. Jeśli chcesz być częścią tego wyjątkowego konkursu i przyczynić się do rozsławienia niepowtarzalnej kultury Dolnego Śląska, prześlij swoje zgłoszenie.
Przez lata wielu znanych i cenionych kucharzy było częścią tego festiwalu i wpisało się na karty historii tego wydarzenia. Należy do nich m.in. Jakub Kuroń oraz Wojciech Harapakiewicz, czyli szef świetnej restauracji Boreczna. Przewodniczącym jury w poprzedniej edycji był dr hab. Piotr Gryszel, który jest autorem poczytnych przewodników kulinarnych.
W tym roku w składzie jury znajdą się:
To właśnie do Mikołaja Reya, czyli przewodniczącego jury, będzie należał decydujący głos i to on podejmie decyzję, która ze zgłoszonych zup zdobędzie pierwsze miejsce.
Głównym założeniem konkursu oraz całego festiwalu jest wyłonienie najlepszej dolnośląskiej zupy. Mogą więc w nim wziąć udział przedsiębiorcy działający w branży gastronomicznej. Zapraszamy do udziału wszystkie podmioty prowadzące restauracje, gospodarstwa agroturystyczne oraz zajazdy. Festiwal ma na celu także promowanie całego regionu, a zwłaszcza pysznej kuchni oraz tworzenie lokalnego produktu turystycznego.
Więcej informacji na https://ckjedlina.pl/festiwal-zupy-2023/!
Oprócz możliwości dotarcia do nowych klientów, zwycięzcy konkursu mogą także liczyć na atrakcyjne nagrody. Zdobywca 1-go miejsca otrzyma Złotą Wazę, nagrodę w wysokości 1500 zł oraz Certyfikat Dobrego Smaku wystawiony przez Mikołaja Reya. Za zajęcie 2-go miejsca przewidziana jest Srebrna Waza, nagroda w wysokości 1000 zł oraz wspomniany certyfikat. Uczestnik, który zajmie najniższe miejsce na podium, zostanie nagrodzony certyfikatem, Brązową Wazą oraz nagrodą o wysokości 500 zł. Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma certyfikat potwierdzający udział w tym wyjątkowym wydarzeniu.
Finał konkursu odbędzie się na terenie Parku Zdrojowego w Jedlinie-Zdroju przy ul. Warszawskiej. Zapraszamy do udziału w finale wszystkich mieszkańców oraz turystów, którzy będą mogli na miejscu spróbować lokalnych dań oraz skorzystać z wielu atrakcji przygotowanych zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych.